واحد بهداشت دبستان با حضور دو مربی بهداشت فعال می باشد
خانم ها منصوره سهامی و طاهره ارسلانی
----------------------------------------------------------------------------------------------
: فعالیت های واحد بهداشت به این صورت می باشد
اندازه گیری قد و وزن دانش آموزان
آموزش بلوغ به دانش آموزان پایه ی چهارم
چک کردن مو های دانش آموزان کلیه ی پایه ها
برگزاری صبحانه ی سالم به مناسبت روز جهانی کودک
ارجاع دانش آموزان به مرکز بینایی سنجی
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
نکات ایمنی در منزل
هرگز در محیطهاي بسته مانند منازل و محیط کار آتشبازي نکنید
از ریختن مواد سریع الاشتعال مانند نفت، بنزین و الکل بر روي مواد آتش گیر جداً خودداري کنید
در صورت آتش گرفتن لباس از دویدن پرهیز نمایید، بلافاصله توقف نموده، بر روي زمین بخوابید و بغلتید
میزان شیوع سوختگی هشت برابر متوسط جهانی است
سالیانه نزدیک به 28،000 هر ساله تقریبا 3،000 نفر در اثر سوختگی در ایران جان خود را از دست میدهند
در ایران سوختگی در سال 2010 هشتمین علت مرگ زودرس بوده است
مایعات داغ (آب جوش) شایعترین عامل سوختگی در کودکان است.
شایعترین محلهاي وقوع سوختگی با مایعات داغ، آشپزخانه، سفره و یا میز غذا و حمام است
کارگران ساختمانی، شایعترین قربانیان برقگرفتگی در ایران به شمار میروند
آموزش در کنار استانداردسازي و رعایت نکات ایمنی موثرترین شیوه پیشگیري از سوختگی است.
وسایل گازسوز باید استاندارد و داراي ترموکوبل باشند و توسط افراد متخصص نصب و حداقل یکبار در سال
چک شوندنشت گاز از پیکنیک، کپسول گاز و یا شیلنگ اجاقگاز، یکی از شایعترین علل سوختگیهاي با شعله میباشد.
هرگز براي روشن کردن منقل هرگز از مواد سریعالاشتعال مانند الکل و بنزین استفاده نکنید
هرگز در تختخواب یا هنگامیکه ممکن است به خواب بروید سیگار نکشید
هرگز شمع روشن را در مجاورت پرده، مبل و هر چیز قابل اشتعال قراتر ندهید
موقع تولدها و سایر مراسم، روي شعله شمع خم نشوید، ممکن است موها و یا لباس شما آتش بگیرد
برفهاي شادي، جزء مواد سریعالاشتعال هستند، هنگام تولد و جشنها مراقب باشید شعله شمع با آن برخورد نداشته باشد، زیرا به سرعت آتش میگیردبادکنکهاي حاوي گاز هلیوم میتوانند در اثر حرارت مثلا شعله شمع منفجر شوند و به شما آسیب بزنند
از بازي کردن کودکان کنار بخاري برقی و یا چراغهاي خوراك پزي به ویژه وقتی کتري و قوري روي آن قرار دارد و نامتعادل است، خودداري نمایید.هنگام آشپزي و انجام پخت و پز کنار اجاق گاز و یا نوشیدن مایعات داغ، کودك خود را در آغوش نگیرید.
هنگام حمل نوشیدنی هاي داغ مراقب کودکان باشید.ظروف حاوي مایعات داغ (فنجان چاي، ظرف حاوي غذا و ...) را در وسط میز قرار دهید
حمل ظروف حاوي مایعات داغ، چاي و غذا توسط کودکان می تواند حادثه آفرین باشد
هنگام پخت و پز غذا ( خصوصا در مناسبتها و نذري ها ) مراقب باشید کودکان اطراف دیگ هاي غذا بازي نکنندوسایل برقی جهت تهیه غذا یا چاي ساز را روي کابینت و دور از دسترس کودك خود قرار دهید.
سیم وسایل برقی را پشت وسیله جمع کنید تا کودك با کشیدن سیم آن، سبب واژگونی وسیله و محتویات آن بر روي خود نگردد.پریزهاي برق دور از دسترس کودکان باشد و بر روي آنها از محافظ پلاستیکی استفاده کنید.
وسایل فلزي مانند میخ و سنجاق و غیره را در نزدیک پریزهاي برق قرار ندهید.
سیم برق وسایلی مانند سشوار و شارژر موبایل باید از دسترس کودکان دور بوده و حتما از برق خارج شوند ( جویدن سیم برق توسط کودکان علت شایع برق گرفتگی درکودکان زیر 2 سال در منازل میباشدبه کودکان بزرگتر بیاموزید، براي کمک به فردي که دچار برق گرفتگی شده، هرگز به وي دست نزنید، بلکه توسط وسایل چوبی و یا پلاستیکی جریان برق را قطع نمایید.اجازه ندهید کودکان در نزدیکی منقل کباب ویا گودال آتش، بازي کنند.
از نگهداري مواد آتش زا مانند بنزین، نفت، الکل و ... در منزل خوداري کنید
کبریت، فندك و مواد آتش زا را دور از دسترس کودکان خود قرار دهید و به آنها بیاموزید
هر نوع مواد شیمیایی موجود در منزل ( انواع جرم گیر ، لوله بازکن و ... ) را دور از دسترس کودك قرار دهید و در زمان استفاده از آنها مراقب کودکان باشید.
فرم بیماریابی دانش آموزان که احتیاج به مراقبت ویژه دارند
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
چگونه به شپش سر مبتلا ميشويم؟
ابتلا به شپش سر در تمام جوامع ديده ميشود و قدمت آلودگي آن به دوران قبل ازتاريخ برميگردد. شپش يك انگل خارجي است و ابتلا به آن در سنين مدرسه شايع است. از دهه 1990 به بعد در ايالات متحده امريكا سالانه 12 – 6 ميليون مورد ابتلا ديده شده است. همچنين در كشورهاي برزيل، كانادا، انگليس، فرانسه، هندوستان و ساير مناطق نيز شايع ميباشد به عبارتي ديگر ابتلا به شپش سر ارتباطي با وضعيت اقتصادي نداشته در تمام طبقات اجتماع ممكن است رخ دهد. اين حشره به دنبال تماسهاي نزديك بين فردي يا هنگامي كه افراد خانواده در فصول سرد براي تامين گرما لباس بيشتري ميپوشند و يا در مكانهايي كه بصورت دسته جمعي زندگي ميكنند از شخص به شخص ديگر انتقال مييابد. به عبارت ديگر ازدحام جمعيت باعث ميشود كه شپش بتواند از سري به سري ديگر برود و از آنجايي كه تماس نزديك در بچهها امري شايع است. ابتلا به شپش سر بيشتر در اين گروه سني اتفاق ميافتد. هرچند هركس در هر شرايط آب و هوايي ممكن است مبتلا شود.
طول مو، جنس، سن و رنگ مو تأثيري در انتقال شپش نداشته، شامپو كردن معمولي باعث از بين رفتن يا پيشگيري از آن نميشود و شستشو با سركه هم تأثيري ندارد. تراشيدن موها اگرچه مؤثر است اما راه حل مناسبي به شمار نيامده كاملاً غير ضروري است. به هر حال شپش سر از طريق موهاي سر فرد ديگري به شما يا خانواده شما منتقل شده و شكستن زنجيره انتقال تنها با درما موثر و بررسي تمامي موارد تماس ميسر ميشود.
چگونه به وجود شپش سر مشكوك ميشويم؟
شپش پوست سر را ميگزد و بزاق و ترشحاتش محرك بوده و باعث خارش قابل توجه ميشود به دنبال خاراندن پوست، عوارض گوناگوني مانند زرد زخم ايجاد ميگردد. تقريباً همه افراد با اطلاع يافتن از وجود شپش سر در نزديكان خود، ناگهان دچار احساس خارش سر ميشوند. بنابراين طبيعي است كه صرفاً وجود خارش كافي نبوده، لازمست كه معاينه و بررسي دقيقتري انجام شود. شپش سر اغلب با چسبيدن به قاعده مو خود را از چشمان شما مخفي ميكند.
ضمن آنكه از نور و گرما هم گريزان بوده، غالباً دور ازتاج سر قرار ميگيرد لذا بيشتر مشاهده رشكها چسبيده به موي سر است كه شك به بيماري را بر ميانگيزد. لازم است به والدين يادآوري شود كه خيلي از اوقات، مراقبين بهداشت مدرسه، آنها رااز وجود شپش در دانشآموزان مطلع ميكنند. لازم است در اين مورد كاملاً همكاري نمايند.
چگونه مطمئن شويم كه رشك را يافتهايم؟
بسيار مهم است كه رشك را از شوره سر و ساير حالات مشابه افتراق دهيم. بعضي اوقات پوستههاي سفيد ريز مثل شوره در مو ممكن است با تخم شپش اشتباه گرفته شوند، اما بايد توجه داشت كه تخمهاي شپش به قسمت ساقه مو چسبيده و به سختي كنده ميشود، در حالي كه شوره سر در واقع پوست مرده است كه به راحتي از مو جدا ميشود گاهي اوقات بقاياي اسپري مو هم ممكن است با رشك اشتباه شوند. والدين بايستي به دنبال رشكهايي كه متصل به موها نيز ميباشند، بگردند. البته راه تشخيص قطعي با والدين نميباشد بلكه در صورت مشكوك شدن بايد پزشك يا پرسنل بهداشتي آن را تاييد نمايند زيرا آنها راحتتر ميتوانند اگزما، حساسيت يا ساير بيماريهاي پوستي را از شپش تشخيص دهند.
براي تشخيص رشك توجه به نكات زير ضروري است:
- رشكها هميشه تخم مرغي شكل بوده و به مو در نزديكي پوست سر چسبيدهاند.
- رشكها در گيجگاهها، بالاي گوشها و پشت گردن ديده ميشوند.
- براي جداكردن رشكها از مو استفاده از ناخنها يا برس ضروري بوده به راحتي جدا نميشوند.
- به هرحال براي پيدا كردن تخم شپش ميبايست با حوصله تمام از گيجگاه به طرف مقابل، منطقه به منطقه مو را گشت و بهتر است اين كار زير نور مناسب انجام شده و البته استفاده از يك ذره بين هم ميتواند كمك كننده باشد. ضمناً اين دقت را هم بايد معطوف داشت كه نزديكي زياد سر به فرد مورد معاينه، ميتواند باعث منتقل شدن شپش به سر فرد معاينه كننده شود.
براي مبارزه با شپش بهتر است ابتدا حقايقي را در مورد آن بدانيم:
- شپش سر حشرهاي بدون بال است كه در سر انسان زندگي كرده، از آن تغذيه ميكند.
- شپش سر تقريباً هر چهارساعت از خون تغذيه ميكند.
- داراي شش پا است كه طوري طراحي شدهاند كه قادر به چنگ زدن به مو باشد ولي توانايي پريدن ندارد. شكستن هرپا (با شانه زدن) باعث مرگ شپش خواهد شد.
- اندازه آن حدود يك تا دو ميلي متر است، به عبارتي ديگر، ريز، اما قابل مشاهده است.
- شپش ماده بالغ طي عمر حدوداً يك ماهه خود، روزانه 4 تا 6 تخم ميگذارد. اين تخمها به مو در نزديكي پوست سر كه دما و رطوبت مناسب را داراست ميچسبند و پس از 7 روز، شپشها از تخم سر بيرون ميآورند و طي 3 بار پوستهريزي به شپش بالغ تبديل ميشوند .
درمان:
براي مقابله با شپش ميبايست از شامپو پرمترين استفاده كرد.
در درمان شپش سر دو نكته مهم را بايد همواره به خاطر داشت:
1- دوبار درمان به فاصله 8 تا 10 روز لازمست، چرا كه اگرچه با درمان نخست، شپشهاي سر و اكثر تخمها آن از بين ميروند، اما از آنجايي كه امكان سر برون آوردن آنها تا 8 روز بعد از تخمها وجود دارد، لذا بهتر است به فاصله 8 تا 10 روز، درمان مجدد انجام شود تا پيش از آنكه شپشهاي جديد بالغ شده و توانايي حركت پيدا كنند از بين بروند.
2- تمام موارد تماس احتمالي بايد درمان شوند، در غير اينصورت هميشه احتمال ابتلاي مجدد وجود خواهد داشت. شامپو پرمترين، عارضهاي ندارد. اما مهم اين است كه درست مطابق آنچه توصيه شده است استفاده شده است و بيش از حد مصرف نشوند، علاوه بر اين ميبايست شامپو پرمترين بخوبي به تمام موها ماليده شود چرا كه شپش سر كشته نمي شود مگر آنكه در تماس مستقيم با دارو قرار گيرد. ضمناً مثل استفاده از هر فرآورده دارويي ديگري لازمست كه در مورد مصرف در زنان باردار، مادران شيرده و نوزادان با پزشك مشورت انجام شود.
3- براي جدا كردن رشكها، استفاده كردن از شانههاي دندانه ريز لازم است.
4- شپش سر بر خلاف شپش تنه، ناقل هيچ بيماري ديگري نيست و از اين بابت نگراني وجود ندارد.
5- به خاطر داشته باشيد اگر پس از دوبار درمان مجدداً به شپش سر مبتلا شديد، اين بدان معني است كه فرد مبتلا درمان نشدهاي در نزديكي شما وجود دارد. به هرحال با ابتلاي مجدد دو دوره درمان مجدد هم لازمست.